Как да си вземем размери?


Всички статии по темата с мерките са копи-пейст на шивашките стандарти, без да отчитат, че реалните жени имат извивки, а не са манекени със съвършени пропорции.

Ето няколко трика как да си вземете мерки така, че дрехите които избирате по тях да са ви удобни без да са прекалено тесни и да ви стоят по начина, по който бихте искали:

Мерките – това са истинските размери на нашата фигура по бельо и без обувки:

1. Обиколката на гърдите се измерва по най-изпъкналите части на точките на гърдите, като метъра минава под мишниците. До тук нищо ново. Само, че ако искате и да дишате в дрехите, издишайте, поемете си въздух и измерете пак. След това трябва да можете да пъхнете поне един пръст между метъра и гърдите си. И никога, ама никога не мерете върху блуза или с леко повдигнати ръце, защото това изкуствено ще увеличи сантиметрите и после може да се окаже, че сте избрали по-голям размер рокля, блуза или гащеризон, които ще ви правят гънки на гърба и няма да сте доволни.

2. Когато мерите талията е много важно да се съобразите със собственото си тяло. При дамите с извивки, често най-тясната част на тялото е по-близо до гърдите и реално е няколко сантиметра над талията по шивашки стандарт. Ако измерите най-тясната част, може да се окаже, че избраните панталони, пола или рокля са ви малки, защото кройката на дрехата предвижда талията да е на около 2 см. над пъпчето, а не по-нагоре. Измерете докато дишате спокойно точно там – на 2 см. над пъпчето.

3. Обиколката на ханша се измерва по най-изпъкналите точки на бедрата и задните части, като мерите бедрената кост в най-широката й част, около 25 см под талията. Дръжте краката си събрани, защото ако са леко разтворени, това може да добави излишни сантиметри в обиколката.

4. По стандарт дължина на крачол за панталон се мери от слабините до глезените. По-добре измерете дължината по външната страна на крака пак от нивото на слабините до глезените, но метъра трябва да поддържа много лек диагонал по крака, а не да е прав. Все пак повечето жени нямаме изцяло прави крака, а са с по-скоро конусовидна форма. Ако метъра е опънат право вертикално, няма да покаже точно до къде ще стига избраният панталон или макси дънки. Реално ще бъде малко по-къс.

5. Раменете измерете като започнете 1 см. извън върха на раменната кост. Обикновено след тази кост имаме по някой сантиметър плът и кожа. Ако раменете на избраната риза или рокля са по-тесни от реалната ни ширина, т.е. стигат само до края на костта, това подчертава широчината на ръката и няма да останете доволни.;

6. Обиколката на ръката измерете в най-широката част на бицепса, но в няколко различни позиции – опъната ръка, свита към рамото, свита на 90 градуса към корема. Вижте дали има разлика и избери най-голямата стойност, ако не искате дрехата да ви стяга при движение. Това е важно за неразтегливи материи, но при такива с еластан, тази мярка не ви е необходима.

7. Дължина за рокля измерете от върха на рамото. Разстоянието от върха на рамото до шията не е хоризонтално, а под наклон, затова ако измерите от средата или от основата на шията, може да добавите излишни сантиметра към тази дължина и да решите, че дадена рокля ще ви е по-къса, отколкото реално ще бъде.

8. Дължина за пола с висока талия измерете от най-тясната част на тялото, а не от реалната талия, която може да е малко по-ниско. При носене, тази кройка винаги ще се качва до най-тясната част, така че от там и трябва да измерите, за да видите колко реално ще ви бъде дълга полата

И най-важното докато си взимате мерките – мислете си за страхотната наша любимка Ашли Греъм, а не за Виктория Бекъм. Мерите се, за да си изберете страхотни дрехи за страхотни преживявания!